1. tammikuuta 2013

uusista releistä

Tervetuloa uusille sivuilleni. Voi olla vaikea uskoa, mutta alun perin mielessäni oli jotain hillittyä, klassista ja pelkistettyä. Viehtymykseni vahvoihin kontrasteihin näemmä jyräsi nuo alkuperäiset ajatukset. Tarkoitus oli päästä eroon tummasta pohjasta, mutta toivoakseni  tämä uusi ilme ei kuitenkaan satu niin pahasti silmään kuin aiempi kokomusta. Ulkoasu on toki vaihdettavissa, mutta näillä mennään  toistaiseksi. Samannäköistä sivustoa ei ainakaan tule vastaan, sillä olen käyttänyt omaa grafiikkaa taustakuvana.

Hahmotelmani tilankäytoksi ei aivan onnistunut, sillä olisin halunnut leveämmät marginaalit. Paitsi eri tekstilajien välillä sukkulointia, hommaa vaikeutti myös selaimien erilainen näkymä samalla koodilla. Olen siis joutunut tyytymään kompromissiin, joista yksi on nykyinen fonttikoko. Toivon ettei teksti ole liian pientä, jos näin on niin painakaa näppäimistöstä Ctrl +, takaisin alkuperäiseen pääsee tietysti komennolla Ctrl -. Valmius tekstin suurentamiseen palautteen myötä on olemassa, mutta muutos vaatisi aikansa ja mm. sivuleveyden  suurentamista. Koskapa en seuraa aktiivisesti minkäkokoisten resoluutiasetusten kautta blogiani luetaan, voi siitäkin antaa palautetta: kapeampi näyttö antanee tummemman vaikutelman. Jos musta tausta edelleen käy silmiin niin blogiani voi lukea vaikka syötteiden kautta.

Tilankäytön myötä kaikki gadgetit/widgetit eivät ole mahtuneet samaan näkymään, vaan olen yrittänyt saada sivuja toiminnallisempaan suuntaan. Tällä saralla lienee vielä muutoksia odotettavissa, vaikka koodissa joitakin toistaiseksi ratkaisemattomia yhtälöitä onkin. Lisäsin myös alkeellisen vieraskirjan, vaikken tiedäkään onko sillä käyttöä blogialustalla. Yleistason kommentit voi siis esittää siellä. Katsoin parhaaksi pitäytyä tutussa ja turvallisessa bloggerissa enkä lähtenyt opettelemaan esim. wordpressin metkuja. En pidä bloggerin dynaamisten näkymien ilmeestä, siksi siis tämä uusvanha formaatti. Suoraan yksittäisiin kommentteihin vastaamisen mahdollisuus olisi näppärä ominaisuus, mutta tahdoin pitää kommentoinnin ponnahdusikkunassa, koska upotettu versio näyttää niin rumalta kommentoiduissa sivuissa. Jos joku nero tietää miten saisin ko. laatikon väriä vaihdettua niin apu kelpaisi kyllä. Ongelmia tuntuu olevan myös Analyticsin kanssa, web proberty ID-laatikko pysyy itsepintaisesti piilossa.

Sisältö on jotakuinkin yksi yhteen Kellarin kanssa, mutta päivämäärät saattavat heittää alkuperäisestä. Jotenkin osa Kellarin runoista jäi pois, joten joitakin uusintoja on odotettavissa. Pahoittelen. Kokeilu sisältöjen ulkoasun kanssa meni niin pitkälle, että loppujen lopuksi siirsin kaiken ensin manuaalisesti testialustalle, josta siirsin sisällön tähän osoitteeseen. Tiedän, huomattavasti helpommalla olisi voinut päästä, mutta minulla on tapana tehdä asiat aina vaikeimman kautta. Toimintatapa toi mukanaan joitakin käytännön ongelmia ja myös eettisiä. Kommentit piti myös siirtää manuaalisesti, jolloin piti hetken heilua joko tyhjän ja kaiken välillä. Päädyin jälkimmäiseen. Tekstien sisäisten linkkien suhteen oli sama ongelma, mutta sille asialle en ole tehnyt mitään. Tämä häirinnee lähinnä vanhoja tekstejä lukevia uusia lukijoita.

Jossain määrin homma alkaa siis alusta. Näkyviä lukijoita (syöte) Kellarissa oli 50 ja ujoimmat mukaan lukien 60. Toivon saavani noista edes puolet tänne lähimmän vuoden aikana. Ja kyllä, en häpeä esittää etteikö lukijoiden (näkyvä) määrä lämmittäisi mieltäni, sillä tyhjälle salille esiintyminen ei ole mielekästä. Runous harvemmin aiheuttaa yleisöryntäystä minnekään, mutta ehkä bittivirran myötä on jonkinlaista intiimiä kohtaamista luotavissa. Viimeisen vuoden aikana merkittävä osa vierailijoista on saapunut Kellariin googlettamalla, joten niiltä osin lukijoiden määrä pudonnee suuresti ensi alkuun. En ole vielä hahmottanut miten tuo yksittäisten tekstien uudelleenohjaus vanhoilta sivuilta tapahtuu, mikä voisi auttaa asiaa.

Mitä itse bloggaamiseen tulee, uskon säännöllisyyteen, miksei myös määrätietoisuuteen. Pitkiä taukoja ei ole tullut aiemminkaan ja yritän edelleen pysyä säännöllisessä julkaisutahdissa. Asiapostaukset saattavat hieman vähentyä, joten täytyy kompensoida tätä paneutumalla enemmän niiden sisältöön. Kommentointi on edelleen sallittua ja suotavaa, pyrin vastaamaan tarttumapinnasta riippuen. Yksi asia josta toivoisin palautetta, on asiasanat. Voisin kuvitella että satunnainen/uusi lukija tarttuisi tarkemmin yksilöityihin tunnisteisiin helpommin, henkilöluetteloa myöten. Mitä mieltä?

Ai niin, nimi. Minulla on ollut jonkinlainen hahmotelma runoudestani, siitä miten teksti voisi pureutua tajuntaan välittömämmin, toisaalta konkretian, länäolon ja tuntemusten kautta, toisaalta kliinisemmällä, terävämmällä ja filosofisemmalla otteella. En tiedä pääsenkö tuolle tavoittelemalleni suunnalle, mutta nimi toimii ikään kuin ohjaavana muistutuksena siitä.

3 kommenttia :

Kristian kirjoitti...

Huomasin äskettäin että sivuni näyttävät explorerilla kammottavilta, syynä ehkä osittain tekemäni viimeisimmät rakenteelliset muutokset. Vaikka leiska pomppii firefoxillakin hieman, suosittelen sitä tai chromea selailuun. Käsittämätöntä että gatesin poppoon selain ei osaa lukea koodia kuten nämä kaksi muuta.

Juhani Tikkanen kirjoitti...

Mulle tuli itselle blogiin tungettelevia mainoksia, mutta näytti alustavasti olevan käyttäjänimestäkö vainkiinni. Käytän nyt toista käyttäjää. Pääsen täältäkin käyttämään kaikkia kuviani, eli ei hätää. Exploreria en suin surmin uskalla käyttää. Siellä riehuu taas joku ylimaallinen hyökkäys. Opera taas tuntui olevan blogspotille kankea vaihtoehto. Gromea ne kai haluaisivat. Käytän firefoxin niin kauan kuin pelittää.

Yksi blogeistani muuten tuhottiin. Otin tekstit talteen, eli no hätä. Mietin muutenkin että onko niillä teksteillä muille kuin minulle merkitystäkään. Itseasiassa se oli jo toinen tuhottu blogi, yksi kaadettiin aikaisemmin. Ei kai ollut tarpeeksi suuri bisnes.

Eli milloin tahansa nämä blogit ja koko nettikin kai voivat lopettaa näkyvyytensä.


Ps. Taidan olla ainoa lukijasi joka kaipaisi vähän suurempaa fonttia, nyt pitää kyyristyä nenä kiinni näyttöön. On raskasta lukea. Rasittaa niskaa ja se taitaa haitata myös syvempää verenkiertoani. Mutta tuskin muilla on tämmöisiä vaivoja, eli anna olla.


Kristian kirjoitti...

Pyrin kyllä huomioimaaan kaikki lukijani näiltä osin. Sama selain auttaa kummasti, kerrotko vielä mikä sulla on oletusfontin koko firefoxin asetuksissa ja millainen resoluutio näytössäsi on, voit heittää ne vaikka sähköpostilla.

Mulle tuli Kellariin syksyllä spammia, mutta pysähtyivät kaikki bloggerin omaan suotimeen. Voisiko olla niin että kun liikut tuolla lontoonkielisellä alueella niin olet suuremman huomion kohteena? Iso mysteeri mulle on se miten blogi kaapataan/tuhotaan. Ehkä pitäisi varautua siihenkin, työkaluja kai kuitenkin löytyy. Vaikka kaikki tekstit onkin tallessa niin voisi olla iso vaiva saattaa niitä uudestaan esille.